Thuis bevallen

We weten dat een bevalling vaak sneller, makkelijker en fijner is als deze thuis plaatsvindt. Wanneer je in een rustige, vertrouwde en comfortabele je omgeving bent, produceert je lichaam een natuurlijk hormoon dat bekend staat als het ‘gelukshormoon of liefdeshormoon’. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het vrijen en bij de geboorte. Het is echter een hormoon dat in een vreemde of onbekende omgeving, of wanneer je gestrest bent, in mindere mate wordt aangemaakt. Dat is waarom veel zwangere vrouwen voor een  thuisbevalling kiezen.

Ik heb als verloskundige ruim ervaring met thuis bevallingen, ik neem alle spullen die nodig zijn voor jou en de verzorging van je kindje mee naar locatie. Ik houd de voortgang van de bevalling nauwlettend in de gaten en houd jullie hiervan op de hoogte. Als er aanwijzingen zijn dat er iets niet helemaal zoals gepland gaat, zullen we direct schakelen zodat we zo snel mogelijk in het ziekenhuis terecht kunnen. Ik blijf ten alle tijden bij je, ook in het ziekenhuis als dit gewenst is.

Is een thuisbevalling voor iedereen geschikt?

Het is onmogelijk om alle risico’s bij een bevalling weg te nemen. Hoewel de overgrote meerderheid van de baby’s veilig wordt geboren, is de kans op complicaties altijd aanwezig. Denk dus goed na over waar je wilt bevallen. Verschillende factoren zoals je gezondheid, leeftijd en eventuele problemen tijdens de zwangerschap moeten meegenomen worden in deze overweging. Bespreek je keuze daarom altijd met je verloskundige of gynaecoloog.