Je bekijkt nu Tips om een groot gezin te managen

Tips om een groot gezin te managen

Grote gezinnen komen tegenwoordig minder vaak voor dan vroeger. Waar het 40 jaar geleden niet raar was om 6 kinderen te hebben, is het nu al bijzonder als een gezin uit 4 kinderen bestaat. Toch zijn er nog steeds heel wat grote gezinnen in Nederland zoals te zien is in de NPO serie ‘Een huis vol‘.

Grote gezinnen moeten over het algemeen efficiënter werken en meer leren doen met minder dan kleinere gezinnen. Ze hebben grotere auto’s nodig, moeten meer eten op tafel zetten en zullen meer handdoeken moeten opvouwen. Maar grote gezinnen bieden ook voordelen.

Wanneer je precies van een ‘groot gezin’ spreekt, staat ter discussie. Tegenwoordig wordt een gezin met vier of meer kinderen als groot beschouwd; sommige plattelandsgemeenschappen beschouwen echter zes kinderen als normaal, terwijl sommige culturen vinden dat twee kinderen te veel zijn.

Groot of klein, alle gezinnen hebben wat aan de volgende tips om hun huishouden draaiende te houden.

Organiseer je dagelijkse taken

Zelfs als je het te druk hebt om te plannen, zou je verbaasd zijn hoeveel tijd een goede dagplanning bespaart op de lange termijn. Schrijf op wat je allemaal op een dag moet doen. Geef prioriteit aan de items op uw lijst en geef elk een alfabetische of numerieke rangschikking om aan te geven welke kritisch zijn, welke een beetje uitgesteld kunnen worden en welke meer lange termijn doelen zijn.

Organiseer de was

Hoe stom het misschien ook klinkt, bij een groot gezin wordt er veel vies en heb je dus ook veel was. Als je alle tijd die kwijt bent aan het doen van de was bij elkaar optelt, kun je daar nog wel eens verstelt van staan. Schakel daarom de hulp in van het hele gezin. Leer je kinderen bijvoorbeeld van kleins af aan de was op kleur te sorteren. Doe daarnaast elke dag de was en vouw deze direct als de kleding droog is.

Voorkom rommel

Leer je kinderen op jonge leeftijd om spullen terug te leggen nadat ze die gebruikt hebben of sorteer op z’n minst soortgelijke spullen in manden om ze snel te vinden. Laat oudere kinderen speelgoed waar ze niet meer mee spelen of boeken die ze zijn ontgroeid doorgeven aan hun jongere broers en zussen. Als de jongsten geen interesse meer hebben in de spullen, is het tijd om ze weg te gooien. Doe dat regelmatig.

Zorg dat je kinderen meehelpen in het huishouden

Het goed draaiende houden van het grote gezinshuishouden is ieders verantwoordelijkheid. Het is tijd voor een familiebijeenkomst om te praten over klusjes.

Leg je groep uit dat als iedereen zijn deel doet, je meer tijd hebt om met hen te genieten. Stel een klusjeslijst samen om iedereen te herinneren aan zijn of haar verantwoordelijkheden. Zorg ervoor dat je alleen taken toewijst waar je kinderen toe in staat zijn. Als je wilt dat ze hun jassen ophangen, hun wanten in de gaten houden of hun boekentassen ordenen, haken en planken op hun ooghoogte plaatsen.

Om de vaart erin te houden, maak je er een spelletje van. Laat ze elke week hun werk uit een viskom halen. Speel muziek terwijl ze werken en zing mee. Verborgen verrassingen zoals stickers, munten of kleine lekkernijen houden hen ook gemotiveerd.